Naali on pesinyt Suomessa onnistuneesti jo vuosittain. Tänä kesänä Enontekiön alueella havaittiin neljä pesintää. Metsähallituksen mukaan pesissä arvioitiin ensin olevan vähintään 11 pentua, mutta määrä tarkentui 14:ään, kun pesien riistakameroiden kuvia ja videoita tarkistettiin.
Lisäksi yksi naalipari asusti pesäpaikkaa Utsjoen tunturialueella, mutta pentuja ei havaittu.
Naali pesi Enontekiön tuntureilla vuonna 2022 ensimmäistä kertaa yli 25 vuoteen. Sen jälkeen onnistuneita pesintöjä on ollut vuosittain kolme tai neljä, ja pentumäärä on vaihdellut neljän ja 25:n välillä ravintotilanteen mukaan.
Naalin pääravinto on myyrät, joiden määrä on kasvanut tunturialueella. Myös sopulit ovat tärkeä ravinto. Myyrien kasvu auttaa pesinnöissä ja lupaa mahdollisesti vielä parempaa tulosta ensi vuodelle.
Pesinnät onnistuivat tänä vuonna hyvin myös Norjan ja Ruotsin tuntureilla. Naalikanta on yhteinen, koska tunturiylängöt ovat suurelta osin maiden raja-alueilla. Lähes kaikki Suomessa pesivät naalit ovat Norjan puolelle vapautettujen, tarhassa kasvaneiden naalien jälkeläisiä. Kanta on kasvanut, mutta se on edelleen kaukana elinvoimaisesta.




